Публикувана на 03-Aug-2017

Ливан – Земя на Богове между Арабския свят и Европа

 

Бейрут – Бейтедин – Дер ел Камар - Сайда – Тир – Магдуш - Баалбек – Анджар – Ксара – Джейта Грото – Библос – Хариса

 

Дати: 27.10. – 01.11.2017 ; 28.02. – 05.03.2018

 

6 дни/ 5 нощувки със закуски и 4 обяда

 

Цена: 2098 лева

ливан

Акценти по програмата:

 • Бейрут – модерната столицата на Ливан;
 • Бейтедин – дворецът в Бейтедин;
 • Дер ел Камар – типично ливанско селище;
 • Баалбек – руините на римските храмове на Юпитер и Венера, част от Културното наследство на ЮНЕСКО;
 • Анджар – руините на древния град на омеядите;
 • Ксара – дегустация на вина от Ливан;
 • Джейта Грото – най-дългия пещерен комплекс в Близкия Изток;
 • Библос – мястото на създаване на първата линейна азбука;
 • Хариса – светилището с голямата статуя на Дева Мария от Ливан;
 • Сайда – третият голям финикийски град-държава;
 • Тир – част от световното наследство на ЮНЕСКО;
 • Магдуш – мястото, където Дева Мария е чакала Исус да се завърне от Сайда;

 

Програма

Ден 1 - София – Истанбул - Бейрут

Среща на летище София в 8:00ч. Полет София – Истанбул в 10:00ч. Кацане на летището в Истанбул в 11:25ч. Излитане за Бейрут в 12:25ч. Кацане на летището в Бейрут в 14:10ч. Посрещане от фирмата партньор. Панорамна автобусна обиколка на Бейрут.  Трансфер до хотела. Настаняване. Нощувка.

Ден 2 – Бейрут, Бейтедин и Дер ел Камар. Пълен туристически ден с обяд

Закуска. Разглеждане на Бейрут. Градът е построен върху скали, на място обитавано още от праисторически хора. През годините е бил засенчен от по-силните си съседи, но през първото хилядолетие преди новата ера започва да придобива по-голямо влияние. По римско време е колония на Римската империя, важно пристанище и културен център. По време на римската и византийска епоха се отличава със своята юридическа школа, чийто професори са помогнали за изработването на прочутия Юстинианов кодекс.

Градът е разрушен от земетресение през 551г., а век по-късно е завладян от араби мюсюлмани, и през 1109г. от кръстоносците. Остава под тяхна власт до 1291г., когато е завладян от мамелюци. През 1516г. започва 400-годишно османско управление. През 17в. е периодът на просперитет под управлението на емир Фахредин II. След разпадането на Османската империя и краят на Първата Световна Война, градът става столица на съвременен Ливан. Бейрут, с близо 1 000 000 жители, остава културния и търговски център на страната. Сред основните забележителности са статуята на Мъчениците, пазарите,  сградата на парламента, Римската баня, националния музей, множество църкви и джамии. 

Отпътуване за Дер ел Камар – столицата на Планина Ливан /едно от губернаторствата, на които е разделен Ливан/, на 35км. от Бейрут. Обяд в типичен ресторант. В наши дни  е типично ливанско село с исторически център, соук /пазар/, музей, джамия и църкви.

Отпътуване за Бейтедин. Посещение да двореца Бейтедин – той датира от началото на 19в. и е само на 43км. от Бейрут.  Построен е от Емир Бехир II, който управлявал Ливан повече от 50г. Със своите арки, галерии и стаи, декорирани от художници от Ливан, Дамаск и Италия, тази сграда е модел на източната архитектура. Днес в двореца се помещава музей на оръжия, костюми и бижута, както и археологически музей и музей на византийските мозайки.

Връщане в Бейрут. Нощувка.

Ден 3 - Сайда, Тир и Магдуш. Пълен туристически ден с обяд

Закуска. Екскурзия до Сайда, Тир, Магдуш.

Отпътуване за Сайда /Сидон/ - третият голям финикийски град-държава. Името Сидон за първи път е споменато в текстове от 14в. пр. Хр. Своята златна епоха градът преживява през персийската епоха – края на 6в. – средата на 4в. пр. Хр.  Сидон е бил открит град с културно влияние, включително египетско и гръцко. По време на персийския период Егейски скулптори са допринесли за близкия храм на Ешмун, бога на града. Той е асоцииран с Асклепий – гръцкия бог –лечител. След бунта си срещу персите и разрушенията през 351г. пр. Хр. градът никога не връща предишната си слава. По време на кръстоносците между 1110 и 1291г. добива престиж като втората от четирите баронии  на Кралство Йерусалим. Днес руините от морския замък на кръстоносците и замъка Сен Луи, известен като замък на земята все още могат да бъдат видени. От османския период е останала Голямата джамия, построена върху основите на сгради на кръстоносците и  Хан ел Фран, построен от Фахредин II.

Отпътуване за Тир, град съществувал още през 3-тото хилядолетие пр. Хр. Първоначално селище на брега с островен град, около 10в. пр. Хр. крал Хирам е разширил селището и е построил 2 пристанища и храм на Мелкарт. Процъфтяващата морска търговия, колониите по Средиземноморието и боядисването с пурпурно е направил Тир много могъщ и богат град. През 6в. пр. Хр. тирийците успешно успяват да се противопоставят на Новуходуносор в продължение на 13г., а Александър Велики го обсажда за 7 месеца и накрая го превзема като построява път от брега до острова. По римско време тук е построен прекрасен град. Останките от римските улици, арки, публични сгради, включително и един от най-големите хиподруми по това време, са едни от основните забележителности на Тир. През 1984г. ЮНЕСКО го вписва като световно наследство. Обяд в местен ресторант.

Посещение на Магдуш. Според християнската вяра, когато Исус е дошъл в Сайда, Дева Мария, която го е придружавала, е чакала Исус на върха на хълма, където днес е Магдуш. Тя е прекарала нощта в пещера, известна като Мантара или „Очакване“. Император Константин Велики е превърнал пещерата в светилище по молба на Св. Елена. Издигнал и кула в памет на Дева Мария, която била разрушена от голямото земетресение. По-късно крал Луи IX издигнал наблюдателна кула на същото място. Пещерата Мантара била случайно открита през 1726г. от овчар. Била открита и икона на Дева Мария от византийско време – 7 или 8в. от тогава пещерата е превърната в място за поклонение. 1860г. гръцката католическа църква става неин собственик и през 1880г. я превръща в светилище. Връщане в Бейрут. Нощувка.

Ден 4 - Баалбек, Анджар, Ксара. Пълен туристически ден с обяд

Закуска. Екскурзия до Баалбек, Анджар, Ксара. Посещение на Баалбек – тук може да видите най-добре запазените останки от Римски храмове по тези земи. Храмовете посветени на Юпитер, Бакхус и Венера са от 1-3в. и са част от Културното наследство на ЮНЕСКО. В храмът на Юпитер 6 от 54-те огромни колони, които първоначално са ограждали светилището са оцелели до днес. Храмът има впечатляващ подиум и огромен правоъгълен двор, където са били правени жертвоприношения.

Отпътуване за Анджар, построен от Омайад халиф ал-Уалид Ибн Малек в началото на 8в. Зад здравите укрепления има останки от улици, 3 двореца, пазари, 2 хамама и джамия. Руините на древния град са пример за архитектура от времето на Омеядите и са част от Културното наследство на ЮНЕСКО. Обяд в местен ресторант.

Отпътуване за Ксара, където ще посетите винарна и дегустирате едни от най-добрите вина. Връщане в хотела. Нощувка.

 

Ден 5 - Джейта Грото, Библос, Хариса. Пълен туристически ден с обяд

Закуска. Екскурзия до Джейта Грото, Библос, Хариса.

Пещерите Джейта Грото са сред 14-те финалиста за новите 7 чудеса на света. Това са едни от най-красивите пещери в света, на 20км. от Бейрут. Долната част на пещерата се посещава с лодки по  пещерното езеро, дълго 623м.

Библос – населен още  през неолита, Библос  е сред най-старите финикийски градове. Владян от персийци, римляни, кръстоносци и османци, оставили отпечатък върху архитектурата на града. Библос е мястото, където е била създадена и първата линейна азбука – предшественик на  всички съвременни азбуки, включително гръцка и латинска. Най-старият известен финикийски надпис е открит върху саркофага на библоския владетел Ахирам.  Тук е имало и култ към Адонис – богът олицетворение на умиращата и възкръсваща природа. Забележителностите са: крепостният замък и църквата, както и многото останки от миналото на града – от неолита до епохата на кръстоносците, красива джамия и множество кафенета и ресторанти. Обяд в местен ресторант.

Хариса – тук се намира светилището с голямата статуя на Дева Мария от Ливан и се открива красива панорамна гледка към залива Джуней. Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 6 - Бейрут – Истанбул - София

Закуска. Свободно време за последни покупки преди отпътуване. Трансфер до летището. Полет от Бейрут за Истанбул в 15:45ч. Кацане на летището в Истанбул в 18:55ч. Полет за София в 20:00ч. Кацане в София в 20:20ч.

BAALBEK_10

Цената включва:

 • Самолетен билет София – Истанбул – Бейрут – Истанбул – София с Turkish Airlines с багаж до 23кг.;
 • Летищни такси;
 • Трансфер летище – хотел – летище;
 • 5 нощувки със закуски в хотел Gems 4* / http://gemshotel.com.lb// или подобен;
 • 4 обяда по време на екскурзиите;
 • Всички трансфери по програмата;
 • Всички екскурзии, включени в програмата:
  • Панорамна обиколка на Бейрут;
  • Екскурзия до Бейтедин и Дер ел Камар;
  • Екскурзия до Баалбек, Анджар, Ксара;
  • Екскурзия до Джейта Грото, Библос, Хариса;
  • Екскурзия до Сайда, Тир, Магдуш;
 • Всички входни такси за посещаваните обекти;
 • Екскурзиите се водят с местен екскурзовод на английски или руски език с осигурен превод на български;
 • Водач – екскурзовод от ТА „Географски Свят“ от България;
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 10 000 евро;

 

Внимание!

Притежатели на паспорти, в които има положени израелски визи или печат, не се допускат в страната, независимо от статута на пътуващия !!!

 

Цената НЕ включва:

 • Виза за Ливан – 39 евро /издава се в България/;
 • Бакшиши за местните екскурзоводи и шофьори – 3-4$ на ден;
 • Хранения, неупоменати в програмата;
 • Разходи от личен характер;

AC466D7C-BB1C-5DED-92F3-3FF0740AA0FB

 

Доплащания:

 • За единична стая – 270 лева;
 • При група от 15 – 19 души – доплащане 145лв. на човек;

 

Необходими документи:

 • Паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на връщане и поне 2 празни страници за полагане на визата, попълнен формуляр за виза и 1 снимка паспортен формат;
 • за деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариално заверена декларация от единия или двамата родители!
 • Без медицински изисквания за имунизации;

 

Условия за записване и начин на плащане:

 • Депозит 30% от стойността на пакета при резервация;
 • Доплащане 30 дни преди датата на отпътуване;

 

Забележка:  

 • Цената е валидна за група от минимум 20 туристи.
 • Срок за уведомяване за ненабран брой туристи: 14 дни преди датата на отпътуване.
 • Цената на екскурзията е калкулирана при валутен курс 1 долар = 1,75 лева. При промяна на съотношението с повече от 0,03 лв.  туроператорът си запазва правото да актуализира цената на пътуването.
 • Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.

Фирмата организатор не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на превозвача.

Фирмата организатор предлага на своите клиенти и застраховка „Отказ от пътуване“ - около 2% от пакетната цена, за повече информация попитайте в офисите ни.

Застраховките Помощ при пътуване в чужбина и Отмяна на пътуване се сключват със ЗАД „Армеец“, ЗД „Евроинс АД” или „Мондиал асистънс“.

 

pescheryi_dzheyta_grotto

Полезна информация:

Валута:  Ливанската лира е официалната парична единица на Ливан. Символът за валутата е LL (ل.ل), а международното съкращение е LBP. Банкноти: 1000, 5000, 10 000, 20 000, 50 000 и 100 000 лири. Монети: 250 и 500 пиастъра. 1 $ ≈ 1500 ливански лири.

Места за обмяна на валута са бюрата на летището, местните банки, както и обменните бюра, които ще откриете по повечето пешеходни улици. Не обменяйте пари на улицата от случайни минувачи. Тегленето на пари от банкомат също е възможно, но трябва да сте сигурни, че вашата карта важи в Ливан. Ресторантите, хотелите и магазините често дават цените си и в щатски долари.

Климат:  Климатът е субтропичен, средиземноморски  с топло сухо лято и влажна зима. Времето в Ливан през Октомври е предимно слънчево с температури около 25 – 28 ˚ С, в края на февруари времето е слънчево и с температури 16-20 ˚ С.

Облекло: Ливан е страна на смесени религии. Ще откриете, че на много места в Бейрут живеят хора, които са облечени консервативно, както и такива, които се обличат точно като западняци. В Ливан може да се обличате, както желаете, няма мъжки или женски дрехи. Въпреки това, някои квартали в Ливан са по-консервативни от други, затова бъдете наясно с вида на района, в който отивате. Като общо правило, в консервативните области е най-добре да покриете краката и раменете си (мъже и жени). В други части, като например християнските райони, няма код за облекло. Въпреки това, ходенето с по-разголени дрехи / при дамите/ и шорти ще привлече много нежелано внимание от мъже, които не са свикнали да виждат жени, облечени по този начин на улицата. Не е необходимо да носите хиджаб (забрадка), освен ако влизате в джамия. Освен това жените ще трябва да покрият ръцете, краката и гърдите си. Очаква се мъжете да се обличат скромно в джамия. Това означава да носите панталони и риза. Препоръчително е да носите дрехи от естествени материи и удобни обувки, както и да ползвате слънцезащита.

Часова зона: Ливан е в една часова зона с България.

Местна храна: Ливанската кухня е много вкусна и включва изобилие от цели зърна, плодове, зеленчуци, нишестета, прясна риба и морски дарове. Птиците се консумират по-често от червеното месо. Червеното месо е типично за крайбрежието, докато в планините е типично козе месо. Също така е типично използването на  обилни количества чесън и зехтин, подправянето с лимонов сок. Зехтин, билки, чесън, нахут и лимон са типични вкусове, открити в ливанската диета.

Препоръчваме Ви  да пиете само бутилирана вода и да не консумирате храна от улицата.

Митнически изисквания: Всеки пътуващ може да внася и изнася за лични цели до 2 литра концентрат. Няма ограничения за тютюневи изделия. Не се изисква деклариране на валута при влизане и излизане от страната.

 

гео

Изпрати Запитване

Контактни Данни

Име и Фамилия*
Телефон*
E-mail*

Вашето Съобщение*


изпрати